Netwerkanalyse
Om zicht te hebben op perspectieven van anderen is zicht op het netwerk en de mate van samenwerking met anderen nodig. De methode "netwerkanalyse" is hierbij een handig middel.
Om zicht te hebben op perspectieven van anderen is zicht op het netwerk en de mate van samenwerking met anderen nodig. De methode "netwerkanalyse" is hierbij een handig middel.
Een methode om kennis te organiseren of visueel te representeren is “concept mapping".
De "perspectiefcirkel" kan een onderdeel van een introductie vormen, maar kan zeker ook verdergaand bijdragen aan inzicht in rollen en perspectieven.
"Photovoice" is een creatieve vorm van participatorisch actieonderzoek, waarbij deelnemers, door zelf foto's te nemen en te kiezen, zelf bepalen wat het onderwerp van het gesprek gaat zijn en welke conclusies zij daaruit trekken.
Een structuur als de "rich picture" ondersteunt het proces en het erkennen van perspectieven.
De visuele methode “taalportretten” biedt meertalige kinderen de ruimte om op een creatieve manier weer te geven hoe en waar zij hun talige identiteit in hun lichaam ervaren en om hierop met elkaar te reflecteren.
De tool "60 seconden over mijn leerling" nodigt je uit om bewust te worden over het beeld dat je over een leerling hebt, hoe je hiertoe komt, hoe het je handelen beïnvloedt en welke positieve of negatieve gevolgen dit kan hebben voor een leerling.
Om een breder beeld te krijgen van de behoeften, wensen, gevoelens en motieven van een persoon kun je gebruik maken van de tool “empathy mapping". Een empathy map wordt gebruikt om informatie te verzamelen over een specifieke persoon, bijvoorbeeld jezelf als professional of een leerling/student.
Door middel van de tool "tafelopstellingen" met behulp van materialen die personen verbeelden rondom een concrete casus, kun je betekenis geven aan samenwerken, bewust worden van de ecologie van het netwerk en zien welke (verborgen) dynamieken er binnen het netwerk spelen.
De methode "waarderend onderzoeken" is een passende tool wanneer een groep mensen vanuit succeservaringen een veranderingsproces op gang willen brengen.
De tool “Wereldcafé” is vooral geschikt als middel om in een grote groep een individuele inbreng op te halen. Er is geen sprake van een debat, maar een levendige gezamenlijke dialoog rondom vragen die er echt toe doen en elkaar opvolgen.